Távmunka, VPN, RAS.. PDF Nyomtatás E-mail

 

Az elmúlt évek leglátványosabb informatikai fejlődése talán éppen ezen a területen zajlott le. Ma már minden cég rendelkezik szélessávú internet eléréssel, tovább megyek, a dolgozók többségének is van otthoni szélessávú internet kapcsolata. Jogos a kérdés, hogy miért ne kapcsolhatnánk össze ezeket a hálózatokat. De mi is érhető el ezzel?  A felhasználóknak, otthonra is pontosan olyan munkakörnyezet teremthető (informatikai szemszögből) mintha a cég irodájában ülne a munkaállomása előtt. Ugyanúgy elérheti a szerveren megosztott könyvtárakat, szerkesztheti a dokumentumokat, levelezhet, nyomtathat a központi nyomtatókra, futtathat alkalmazásokat, stb, stb.  A tapasztalat szerint ugyanakkor ügyfeleink nem a klasszikus távmunka lehetősége miatt tartanak igényt erre a lehetőségre, hanem inkább az esti vagy hétvégi munkavégzés lehetősége miatt, A szélessávú  mobil internet elterjedése  óta mindezen szolgáltatások a notebook-okról is igénybe vehető gyakorlatilag bárhonnan.

A telephelyek közötti hálózati kapcsolat kialakítására is egyre nagyobb az igény. Egyre fontosabb hogy a cég központi irodája és a külső telephelyek, külső projektek között is állandó hálózati kapcsolat legyen. Korábban a bérelt vonalak világában ez rendkívül költséges  volt. Ma már elég egy internet kapcsolat mindehhez és biztonságos, titkosított kapcsolat építhető ki az egyes telephelyek között.

És végül nekünk informatikusoknak is hatalmas könnyebbséget jelentenek ezek a technológiák, hiszen üzemeltetési feladataink utazási igénye lényeges lecsökkent ezáltal.

Gyártók, szoftverek és eszközök egész arzenálja áll rendelkezésre mellyel a távmunka, VPN és RAS kapcsolatok kiépíthetőek. Az árak pedig hatalmas szórást mutatnak, pár ezer forinttól egészen a több millió forintos berendezésekig terjednek. Mi segítünk megtalálni a megfelelő megoldást és természetesen be is üzemeljük azt.