Hálózat 220V-on PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton Zsombor   

 

Csak egy pár éve lehet, hogy olvastam egy cikket miszerint adott az elvi és gyakorlati lehetősége annak, hogy az épületekben lévő 220V-os hálózatot (igen a rézdrótot) számítógép hálózatnak is használhatnánk. A gondolatot tett követte és már megvásárolhatóak azok az eszközök amelyek mindezt megvalósítják. Ahogy az lenni szokott több gyártó is „rámozdult” a kérdésre: D-Link, NetGear, Panasonic, stb. 

Korlátok

A gyártók többsége az otthoni felhasználókat célozta meg és ez a technológiai sajátosságokból adódóan nem is véletlen. De miért is?
Nos elsősorban azért mert ezek az eszközök csak azonos áramkörre kötve működnek, egy lakás esetében ez alatt az azonos villanyóráról működő konnektorok értendőek. A tapasztalat szerint minimális átlátás azért van az áramkörök között de erre nem lehet építeni. Két egymás mellett álló ház esetében, az utcai hálózaton keresztül már egész biztosan nem működik. A sebesség elméleti határát 85 és 190Mbs között határozzák meg a gyártók, de ezek az értékek tényleg csak elméletiek. A gyakorlati tapasztalat alapján 40-50Mbs sebességre lehet számítani. További korlát hogy nem javasolják az eszköz használatát, zajvédelemmel, túlfeszültség védelemmel vagy éppen szünetmentes áramforrással védett konnektorok esetében. Ezekben az aljzatokban jobb esetben csak lassabban, rosszabb esetben pedig egyáltalán nem fog működni az eszköz. A gyártók a hosszabbítós elosztókat sem javasolják, de a tesztjeim szerint azért ezekben jól működnek. 

Akkor mire jó?

Netgear XE104GEnnyi negatívum után jogos a kérdés, hogy hol használhatóak ezek az eszközök vállalati környezetben. Elsősorban olyan projektek esetében látom értelmét, ahol egy új telephelyen, egy bérelt irodában vagy házban, esetleg irodakonténerekben kell ad-hoc jelleggel számítógép hálózatott építeni. Olyan helyeken ahol a projekt rövidsége, technikai vagy akár gazdaságossági megfontolás alapján nem érdemes struktúrált (vezetékes) hálózatott építeni. Nagy előnye az eszköznek, hogy újra felhasználható, hiszen egy új telephelyen csak be kell dugni a konnektorba és már működik is.

NetGear

XET1001  A gyártók többsége csak pont-pontos összeköttetésre alkalmas eszközöket készít, tehát csak egyetlen ethernet csatlakozással. A legszélesebb eszközpalettával a NetGear rendelkezik, az egy portos típusok mellett 4 ethernet porttal szerelt tehát 4 portos switch-ként működő adaptereik is vannak. Az egyes típusok kit-ben (párban) is beszerzhetők, így még kedvezőbb az áruk. A NetGearl az eszközözeivel jók a tapasztalataim, ha az iroda áramellátása megfelel a fent leírt követelményeknek, rendkívül gyorsan célt érhetünk velük. Plug&Play képességüknél fogva akár minden különösebb beállítás nélkül harcra foghatóak. A termékhez mellékelt egyszerű kis szoftvert csak akkor kell telepíteni:  1) ha védeni vagyis titkosítani akarjuk az adatforgalmat, erre természetesen van lehetőség. 2) ha több egymástól független hálózatot akarunk kialakítani az adott áramkörön, ebben az esetben beállítható hogy melyik adapter melyik adapterel kommunikálhat.

 

Szólj hozzá!

Név:
Hozzászólás: