Mentés, NAS, BackupAssist PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton Zsombor   

 

Az alábbi írásban egy remekül működő mentési eszközt, egy szoftvert és az ezekre épülő mentési stratégiát fogom bemutatni.

 

A Dat csapdája

Régóta keresem a módját, hogy a szinte egyeduralkodó DAT (szalagos) eszközöket valami úton-módom más eszközzel váltsam ki. Nem állítom, hogy a DAT egy rossz megoldás volna, de azt igen hogy túlságosan sok nyűg van vele és itt jellemzően a kis kapacitású szalagos egységekre gondolok mint pl. a HP DAT72.  Mivel a rendszerek felügyeleténél a VPN-es távmenedzsment módszereket részesítem előnyben ezért a kazetták cseréje az adott iroda személyzetére van bízva. Sajnos gyakran előfordul, hogy betegség, szabadság vagy bármi más miatt a kazetták cseréje elmarad. De az is gyakran előfordul, hogy betelik a kazetta vagy hogy tisztító kazettát reklamál az eszköz. Az ünnepnapok is mindig felfordulást okoznak. Számtalan ok lehet így amiért kimarad egy mentés és mindig ott lebeg annak a réme a fejem felett, hogy egyszer ez pont rosszkor történik meg.  A DAT meghajtókra adott 1 év garancia sem túl sok, sajnos nem egy a garancia lejárta után nem sokkal meghibásodott eszközzel találkoztam már. A HP szerviz például horribilis összegeket szokott ajánlani javítási díjként ami gyakorlatilag egy új egység vásárlásával egyenértékű. Ezek tehát azok az okok amik miatt más megoldást kerestem.

NAS az új lehetőség

DLink DNS-323Az elmúlt időben egyre népszerűbbé és így egyre olcsóbbá is váltak a különböző külső winchesteres megoldások. Nekem elsősorban a hálózatos NAS (Network Attached Storage) változatok keltették fel a figyelmem, ugyanis ezek az USB-s külső HDD-kel szemben folyamatos üzemre lettek tervezve nem egyszer saját hűtéssel is ellátva. Ráadásul egyes változatok gigabit-es ethernet port-al szereltek így várhatóan elég gyorsak is. Tehát adva vannak ezek a leginkább egy kenyérpirítóhoz hasonlatos eszközök, amelyek egyes változataiba toast helyett akár két winchestert is szerelhetünk melyeket tükörbe szervezve egy igencsak biztos tárolóeszközt kaphatunk. A lehetőség tehát adott, miért ne menthetnénk ezekre az eszközökre.

Még néhány érv

Garancia terén ez a megoldás messze túlszárnyalja a DAT-okat. Magára a NAS egységre a 2-3 év, míg a winchesterekre 3 év a jellemző garanciális idő. Az ár is meggyőző, a NAS + 2 HDD együttes ára sem haladja meg a DAT meghajtó árát, és ugye nem kell kazettákra és tisztítókazettákra sem költeni ami szintén nem olcsó. Végre megszabadulhatunk minden kézi beavatkozástól, nem kell kazettát cserélni így nincs több betelt, elakadt, begyűrt kazetta, nincs több kimaradt mentés!

De mire is elég ez

Jogosan merül fel a kérdés, na de mennyi adatot menthetünk erre az eszközre és mire is elég ez. Véleményem szerint ez az eszköz olyan kis és közepes cégeknek felel meg akiknek a teljes mentendő adatmennyisége nem haladja meg a 150 GByte-ot. Ez az adatmennyiség viszont nagyon sok, főleg ha a mentést megfelelően szűrjük és csak a rendszerre és a tényleges adatkönyvtárakra koncentrálunk. Csak viszonyítás képen, még csak meg sem közelíti a 150 GByte-ot, egyetlen általunk üzemeltetett cég adatmennyisége sem.

Mentési stratégia

Tegyük fel, hogy NAS-unkat két tükörbe szervezett egyenként 1000 GByte-os (1TByte) winchesterrel szereljük fel. Csak a kezdők kedvéért: a tükrözés ugye a merevlemezek esetleges meghibásodása ellen véd, vagyis ha az egyik bedöglik a másik még mindig tartalmazza az összes adatunkat. Tehát, ha az adott cég biztonsági előírása másképp nem rendelkezik akkor a mentést 5 hetes körforgásban javaslom elvégezni úgy hogy minden hétfőn teljes adat- és rendszer mentést készítsünk majd a további hétköznapokon mindig csak a hétfői mentéshez képest megváltozott adatokat mentsük. Nézzünk egy példát a fent említett  150GB-os  adat limittel rendelkező cég mentésére mennyi helyet fog foglalni ha a hétköznapi mentések átlagosan 10GB helyet foglalnak:

            (5 * 150GB) + (5*4*10GB)  =  950 GByte

Ezek persze csak általános irányelvek,  ettől gyakran el lehet és kell is térni, például ha hétvégén is szükség van mentésre, vagy ha kisebb adatmennyiségről van szó az 5 hetet nyugodtan ki lehet terjeszteni nagyobb időszakra is. Javasolt továbbá évente rendszeresen pár alakalommal egy-egy teljes mentést hosszabb időre is megőrizni.

Gigabit

Hogy megóvjak mindenkit a csalódástól, a gigabites sebesség csak vakítás. A gigabit magyarra lefordítva 120MBbyte/s –nek felel meg. Egy mai átlagos HDD írási sebessége jó ha eléri az 40-50Mbyte/s-ot. Ez kapásból harmadolja a lehetséges sebességet. A gyakorlat sajnos ennél is rosszabb, tesztjeim szerint egy nagyméretű fájl másolása a NAS-ra  jó ha a 150Mbit/s-ot eléri, ez ugye cirka 18Mbyte/s-nak felel meg. Adatmentéskor a helyzet tovább romlik a sok kis méretű fájl, illetve az NTBackup lassúsága miatt, így végeredményben óránként 10 gigabyte-nyi adat mentésével számolhatunk. Az időzítést tehát ehhez kell igazítani.

Egy szerveres környezetben én közvetlenül a szerverhez szoktam csatlakoztatni a NAS-t, egy második (gigabites) hálózati kártya segítségével. Így nem terhelem a helyi hálózatot és az eszközt is biztonságban tudom a rajta lévő adatokkal együtt, hiszen a felhasználók így nem tudnak kapcsolódni hozzá.

Melyik NAS-t válasszam?

A bőség zavara. Annyi gyártó, annyi típusa van a piacon, hogy lehetetlenség mindet kipróbálni, és persze nem is áll módomban. Így hát hosszas válogatás és olvasgatás után és mert a gyártó más hálózati eszközeit is használom, nekem a D-Link DNS-323 –ra esett a választásom. Nem csalódtam, szerintem ez egy elég igényes kis eszköz, 2 HDD hellyel, RAID funkcióval, gigabites port-al (akkor még reménykedtem), saját hűtéssel, egyszerűen konfigurálható web-es felülettel. Elég csendes is, bár jelen esetben ez nem volt szempont.

BackupAssist™

BackupAssistEssék szó végül a szoftverről amivel a mentést elvégezhetjük. Windows szerverek esetében adott a lehetőség: NTBackup, ami ugye a windows része tehát külön nem kell érte fizetni. Ugyanakkor az NTBackup nem egy egyszerű eset, lehet sokan megköveznek érte de nagyon nehézkesen állítható be, és sok hasznos dolog hiányzik belőle. Nincsenek előre definiált mentési sémák, nem tud tömöríteni, nem tud report-ot készíteni, nem tudja törölni az elévült mentéseket, nem tud e-mail értesítőket küldeni hogy cseréljünk kazettát vagy hiba történt, stb, stb..  A serpenyő másik oldalán állnak az igen drága fizetős szoftverek mint a Symantec BackupExec-je vagy a HP Data Protector-ja. Ezek remek szoftverek, különösen a BackupExec, tudnak mindent amit kell, sőt még annál is többet de a kisvállalkozásoknak sajnos drágák. Nos az „ingyenes” NTBackup és a drága szoftverek közötti űrt hivatott betölteni a BackupAssist nevű remek kis program.  Ez tulajdonképpen egy új bőrbe bujtatott NTBackup, egy teljesen új keretprogram amely minden fent említett hiányosságát pótolja a Windows beépített mentőszoftverének. Önálló szervízként fut, de végeredményben az NTBackup-ot futtatja megfelelően paraméterezve. Ennek aztán az előnye, hogy végeredményként teljesen szabványos .bkp fájlokat kapunk amely bármely Windows szerveren visszaállítható. A BackupAssist támogatja a legtöbb háttértárat, mentőeszközt. Kapható hozzá Exchange és SQL kiegészítő is.

Tájékoztató árak

Az utolsó kérdés nyilván, hogy mennyibe is kerül mindez. A megközelítő árak tehát:
D-Link DNS-323           180$
BackupAssist licensz     200$
1TB HDD/db                130$

 

A cikkel kapcsolatos kérdésed ide küldheted: info[kukac]mlt.hu

 

 

Szólj hozzá!

Név:
Hozzászólás: